Accelera l’export di ortofrutta. Nei primi nove mesi del 2024 i dati Istat elaborati da Fruitimprese evidenziano un +8,9% in volume (2.790.628 tons) e +5,7% in valore (oltre 4,2 miliardi di euro) rispetto allo stesso periodo dell’anno precedente. Un trend che, si stima, potrebbe consentire alle nostre esportazioni di ortofrutta fresca di superare i 6 miliardi di euro a fine anno.
Ottime performance per frutta fresca e agrumi
La frutta fresca cresce più in valore (+9,1%) che in volume (+5,7%), a testimonianza di un calo delle produzioni; le esportazioni di agrumi salgono del 12,7% in quantità e del 4,8% in valore. Tuberi, legumi e ortaggi vedono incrementare le esportazioni del 14,6% in volume e dell’1,5% in valore. Benino la frutta secca le cui esportazioni in valore sono pressoché invariate (+0,2%) ma con l’unico segno negativo del nostro export (-4% in quantità). La frutta tropicale fa registrare un +13,6% in volume e + 11,5% in valore che si attesta a circa 114 milioni di euro.
Mele sempre sul podio, exploit di pesche e nettarine; male kiwi e pere
Continuano a crescere le esportazioni di mele che aumentano del 3,4% in quantità e del 10,51% in valore. Ottimo risultato per le pesche e nettarine, grazie alle nuove varietà e un clima più favorevole: +47,95% in quantità e +36,57% in valore. Positivo l’avvio della campagna dell’uva da tavola che al 30 settembre vede aumentare del 12,33% le quantità e del 20,36% il valore esportato che supera 550 milioni di euro. Bene in generale l’export di limoni e soprattutto di arance le cui esportazioni salgono di 11 punti percentuali in volume e di oltre 5 in valore.
Male il kiwi, le cui esportazioni perdono quasi 1/3 delle quantità (-32%) e scendono del 6,92% in valore, a causa di un momento di grande difficoltà per questa coltura che paga più di altre il cambiamento climatico, le fitopatie e l’attacco degli insetti alieni. Discorso analogo, se non più grave, per le pere, nostro prodotto di punta sui mercati internazionali fino a cinque anni fa, le cui esportazioni scendono di oltre il 30% in quantità e valore.
Ma l’import continua crescere
Va detto però che il saldo della bilancia commerciale, seppur migliorando in termini di volumi (ma sempre negativo da 425.723 tons di settembre 2023 a 279.688 tons), perde di valore quasi dimezzandosi a poco più di 75 milioni di euro contro i 141 dello stesso periodo dell’anno precedente. A incidere l’incremento, costante, delle importazioni che sfondano il tetto dei 3 milioni di tonnellate (+2,8%) e quello dei 4 miliardi di euro, +7,6%.
A parte gli agrumi, le cui importazioni continuano a scendere (-10,1% in volume e -17,7% in valore), per tuberi legumi e ortaggi l’import sale del 4,4% in quantità e del 3,2% in valore. Balzo del valore della frutta fresca importata che si attesta a +14,9% a fronte di un +3,3% in volume. Cresce a doppia cifra l’import di frutta secca con un +10,1% in quantità e +15,4% in valore; bene anche la frutta tropicale +3% in volume e +7,6% in valore. L’avocado continua a essere la superstar: le importazioni in valore sfiorano i 120 milioni di euro, con un aumento di oltre un quarto del valore.
Salvi: l’Ue chiede di ridurre gli agrofarmaci, difficile contrastare le fitopatie
“Preoccupano le crisi produttive di alcuni frutti aggravate dalle fitopatie e dalla mancanza di armi a disposizione dei produttori per contrastarle, una situazione che rischia di aggravarsi considerando la progressiva eliminazione di agrofarmaci che l’Unione Europea sta mettendo in atto -rimarca Il presidente di Fruitimprese Marco Salvi- Mentre i nostri Paesi competitor, anche dell’Unione Europea, ottengono autorizzazioni in deroga per utilizzare i prodotti necessari, l’Italia rimane a guardare. Una corsa al massacro che ha visto recentemente l’Efsa, con una procedura del tutto irrituale, ridurre la dose consentita del principale agrofarmaco utilizzabile contro la cimice asiatica. In attesa della pubblicazione del regolamento, con i tempi di attuazione dei nuovi limiti massimi, ha indotto le principali sigle della gdo europea a richiedere ai propri fornitori di rispettare da subito la nuova normativa”.
Fruit and vegetable exports are growing again and could exceed 6 billion Euros
Based on Istat data processed by Fruitimprese, in the first 9 months of 2024, +5.7% in value and +8.9% in volume were recorded for fruit and vegetable exports. President Salvi told: ‘But the increase of plant diseases requires a review of the Green Deal, with fewer constraints on agrochemicals’
Italian fruit and vegetable exports are in good health, despite the difficulties due to climate change and the consequent increase in pathogens that undermine production. In the first nine months of 2024, Istat data processed by Fruitimprese show an increase by +8.9% in volume (2,790,628 tons) and +5.7% in value (over 4.2 billion Euros) compared to the same period of the previous year. It is estimated that this trend could allow our exports of fresh fruit and vegetables to exceed 6 billion Euros at the end of the year. These numbers are very different from those of 2023, when production decreased by 0.9%. Apple exports continue to grow, always on the podium, with an increase by 3.4% in quantity and 10.5% in value. A real exploit was recorded for peaches and nectarines, thanks to new varieties and a more favorable climate: +47.9% in quantity and +36.5% in value. The start of the table grape campaign is also positive, increasingly in demand, with an increase by 12.3% in quantity and 20.3% in exported value (over 550 million Euros). Lemon exports are doing well in general, and especially oranges, with exports increasing by 11 percentage points in volume and over 5 in value. Plant diseases, on the other hand, are affecting the negative performance of kiwifruits, with exports losing almost a third of their quantities (-32%) and a decrease by 6.9% in value. Pears, a flagship product of Made in Italy production on international markets until five years ago, are still struggling, with exports dropping by over 30% in both quantity and value. Looking at the sectors, fresh fruit is growing in value (+9.1%) and volume (+5.7%), as are citrus fruits (+4.8% and +12.7% respectively) and also tubers, legumes, and vegetables (+1.5% and +14.6%). Nuts and dried fruit, stable in value (+0.2%), reported the only negative sign (-4% in quantity), while tropical fruit stands at around 114 million Euros (+11.5%) with an increase by +13.6% in volume.
Marco Salvi, president of Fruitimprese, explained: ‘The fruit and vegetable sector is highly influenced by seasonal events. Volumes have increased especially for citrus fruits, which have recorded an excellent performance, just as the table grape campaign has been positive. Even for peaches and nectarines, which were coming off a year of low production due to a return of spring cold, we have seen an increase in exported volumes as a result of a greater demand from international markets and more competitive prices’. If the decrease concerning pear exports is chronic, this is not the case for kiwifruits: ‘This year, too, we have had very low production due to climate change. In Central and Southern Italy, we are paying for the lack of cold hours due to mild winters; added to this, there is the problem of die-off, which initially only affected the northern regions, but is now also present in Lazio. However, we are intervening with plant renewals, different irrigation systems, and more resistant rootstocks. Unfortunately, today the Italian production of green kiwifruits is lower than that of Greece, but we are working to return to at least 250-300 thousand tons of product’. Salvi reiterated that the issue of European environmental policy will be the central one for the future of this sector, at least from a production point of view (trade is a different thing). ‘Some phytosanitary measures are necessary to combat alien insects and fungi: in recent years, the Asian bug and Drosophila Suzuki have devastated fruit and vegetable production in Central and Northern Italy. Glomerella has hit apples, with very serious damage to production, while the return of Alternaria is almost wiping out pear production, of which Italy has been the undisputed leader at European level for decades, inducing fruit growers to abandon this crop, against their will. We ask to review the Green Deal project by bringing corporate sustainability back to the center of the strategy. Italy is a pioneer in sustainability, I remember the introduction of integrated production in the 1990s. EFSA (the European Food Safety Authority) reported that over 99% of Italian product samples are compliant with the law, and over 60% are zero residue. We need to focus on research to obtain varieties that are more resistant to insects and pathogens that, due to globalization, are arriving from every part of the world and are putting various strategic supply chains at risk’.